Twee medewerkers met mazelen in Maasstad Ziekenhuis

Twee medewerkers met mazelen in Maasstad Ziekenhuis

In verband met een mazelenuitbraak in de regio zijn bij twee zorgmedewerkers van ons ziekenhuis mazelen vastgesteld. Patiënten en medewerkers die in contact zijn geweest met de betreffende medewerkers zijn persoonlijk geïnformeerd.

18 april 2025

Het ziekenhuis volgt de landelijke richtlijnen van het RIVM (LCI-richtlijn) en heeft direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De twee medewerkers zijn thuis, en maken het naar omstandigheden goed. Andere medewerkers die mogelijk risico hebben gelopen, blijven uit voorzorg thuis.

Patiënten die in contact zijn geweest met de betreffende medewerkers zijn persoonlijk benaderd. Zij hebben gerichte informatie ontvangen en – indien nodig – aanvullende nazorg.

Zorg gaat op veilige manier door

Voor andere patiënten en bezoekers is er vooralsnog geen verhoogd risico. Het ziekenhuis blijft gewoon open. Bezoeken aan poliklinieken, afspraken en opnames kunnen veilig doorgaan zoals gepland. 

Symptomen mazelen

Mazelen begint meestal met koorts, verkoudheidsklachten (zoals hoesten en een loopneus) en rode, ontstoken ogen. Enkele dagen later ontstaat vaak een vlekkerige rode huiduitslag die achter de oren begint en zich over het lichaam verspreidt.

De meeste mensen zijn een aantal dagen flink ziek van de mazelen en daarna herstelt het lichaam vanzelf. Toch zijn er situaties waarin mazelen ernstiger kan verlopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt, mensen met een sterk verminderde afweer en volwassenen bij wie de afweerreactie minder snel op gang komt, zoals ouderen of zwangeren die geen bescherming tegen mazelen hebben opgebouwd.

Blijf bij klachten thuis en vermijd contact met anderen. Zo help je om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vaccineren

De beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen mazelen is door je te laten vaccineren. Wie gevaccineerd is tegen mazelen (BMR) of de ziekte heeft doorgemaakt, heeft een veel lager risico om ziek te worden van de mazelen. Als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte minder ernstig en is de kans op verdere verspreiding ook kleiner.

Als je nog niet gevaccineerd bent, kun je voor meer informatie over mazelen en de vaccinatie terecht op de website van het RIVM.

We blijven de situatie nauwlettend volgen en werken hierin samen met de GGD.

Vragen

Herken je klachten die kunnen passen bij mazelen? Neem dan contact op met je huisarts of de GGD. Heb je vragen aan ons? Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet tussen, neem dan van 08.00 - 22.00 uur contact op met (010) 291 45 44.